top of page

De eerste Fotografiereis Opaalkust

Eind augustus was het eindelijk zover... de eerste (volgeboekte) Fotografiereis Opaalkust!


Na twee jaar van voorbereidingen waarbij mijn collega Katrien Meeusen en ik op zowel de 'bekende' als op de 'verborgen' plekken aan de Opaalkust alle fotografische mogelijkheden hadden verkend, hadden we voor de deelnemers aan de eerste vierdaagse Fotografiereis Opaalkust een uitgebreid programma samengesteld. Het programma voorzag niet alleen in landschaps-/kustfotografie, maar er was natuurlijk ook aandacht voor het fotograferen op basis van lange sluitertijd.


Logo Lanteos

Voor dit laatste konden we dankzij de samenwerking met Lanteos aan alle deelnemers gedurende de workshops een compleet filterset van Benro ter beschikking stellen.


Het waren vier intensieve maar dankzij het enthousiasme van de deelnemers ook gezellige dagen waarbij we soms van de vroege ochtend tot de late avond met de deelnemers aan de slag zijn gegaan met fotograferen in deze prachtige regio.

Door de super weersomstandigheden met hele fraaie zonsopkomsten en -ondergangen, zijn de deelnemers gezegend met mooie ervaringen en gevulde geheugenkaartjes.

 
Kaart Opaalkust

De Opaalkust, de Noord-Franse kuststreek tussen Calais en Boulogne-sur-Mer, staat bekend om de indrukwekkende kliffen, de prachtige stranden en de idyllische vissersdorpen. Deze relatief ongerepte streek, met haar rijke fauna en flora, weet menig natuur- en landschapsfotograaf te bekoren.


De Opaalkust staat vooral bekend om haar imposante kalkkliffen: Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez. Maar ook de gevarieerde kei- en zandstranden omgeven door kliffen of duinen, pittoreske vissersdorpen en indrukwekkende vergezichten maken deze regio geliefd bij fotografen. De streek meer landinwaarts wordt gekenmerkt door een afwisseling van heuvels en uitgestrekte landbouwgebieden. In de hele regio laten overblijfselen van bunkers en kraters uit Tweede Wereldoorlog zien dat de regio bovendien een rijke geschiedenis kent.


De Opaalkust is voor elke fotograaf beslist een bezoekje waard.

Het is een gevarieerde streek die op elk moment van het jaar en bij wisselende weersomstandigheden altijd wel iets te bieden heeft.

Ten zuiden van Ambleteuse vind je bijvoorbeeld het uitgestrekte duinencomplex Les Dunes de la Slack, in het voorjaar kleuren de prachtig gele koolzaadvelden meer landinwaarts het heuvelachtige landschap en in Wimereux vind je nog bunkers op het strand.

De rotsen van de Opaalkust steken tot 134 meter boven de zee uit, met zicht op Engeland. De stranden zijn afwisselend, zand, rotsen en kiezels, afgewisseld met kleine dorpjes, die samen een oneindig gevarieerd landschap voor de fotograaf vormen. Tel daar de enorme getijdenverschillen bij op, die tot 10 meter verschil tussen eb en vloed kunnen zijn.

Het is een speelplaats voor het gebruik van Grijsfilters en Grijsverloopfilters.

Op een relatief klein gebied kun je je in fotografisch opzicht helemaal uitleven, in kleur of zwart-wit, realistisch of abstract, met lange of 'gewone' sluitertijden.

Het is een ideale plek om je te verdiepen in je eigen manier van fotograferen, of juist om nieuwe dingen uit te proberen.


Vanwege de veelheid aan fotogenieke plekken was het voor ons een behoorlijke opgave om voor de deelnemers aan deze 4-daagse Fotografiereis een programma samen te stellen waarbij alle fotografische mogelijkheden aan de orde kwamen, maar waarbij ook voldoende tijd ingepland kon worden voor rust, ontspanning en gezelligheid.

Maar uit de reacties van de deelnemers, zowel tijdens als na de reis, blijkt dat we er in geslaagd zijn om hierin een mooi evenwicht te vinden.


Donderdag 29 augustus: de laatste voorbereidingen

Aangezien nog inkopen gedaan moesten worden om de deelnemers van ontbijt en 'een natje en droogje' te kunnen voorzien, we de afspraken bij de restaurants nog even ter plekke wilden bevestigen en op de verblijfslocatie natuurlijk alles in gereedheid gebracht moest worden voor de deelnemers, zijn we al een dag eerder afgereisd om de laatste voorbereidingen te treffen.


Vrijdag 30 augustus: aankomst van de deelnemers
Aankomst van de deelnemers bij de Cap Blanc Nez

Nadat we ter voorbereiding op de workshops eerst nog een kort bezoek gebracht hadden aan een aantal van de beoogde workshoplocaties, was het om 13:30 uur tijd voor het begroeten van de 7 deelnemers aan deze eerste Fotografiereis Opaalkust.

We hadden gekozen voor een trefpunt vlak bij de Cap Blanc Nez. Dit niet alleen vanwege de 'vindbaarheid' van deze locatie en de uitgebreide parkeermogelijkheden, maar ook vanwege het feit dat het uitgestrekte zandstrand, de imposante witte kalkkliffen van Blanc Nez en de getijdenpoelen en de patronen in het zand op loopafstand lagen en een perfecte entourage vormden om van start te gaan met een eerste workshop.

Eerste workshop op het strand bij Cap Blanc Nez

Na een korte introductie en tips over de verschillende fotografische mogelijkheden van deze prachtige locatie, werden al snel de eerste fraaie beelden gemaakt.

Enkele uren later was het tijd om te vertrekken en ons te gaan installeren in de prachtige verblijfslocatie. En natuurlijk voor het versterken van de inwendige mens.

Tijdens en na de door Katrien klaargemaakte maaltijd was het moment aangebroken om de deelnemers aan de hand van de Benro-filtersets een introductie te geven voor het gebruik van Grijs- en Grijsverloopfilters.

De vuurtoren van Cap Griz Nez

Een van de locaties waar we zelf in de voorbije twee jaren zelf ook al meerdere keren gefotografeerd hadden, stond voor de vrijdagavond op het programma: de vuurtoren van Cap Gris Nez.

Dit historisch monument vormt in fotografisch opzicht een prachtig onderwerp. En na lang zoeken tijdens de vorige bezoeken aan deze locatie, hadden we een perfecte plek ontdekt van waaruit zowel de vuurtoren als de imposante kalkklif van de Cap Griz Nez prachtig in beeld gebracht konden worden.

En als het plaatje dan ook nog compleet gemaakt wordt door een prachtige zonsondergang met fabelachtig mooi licht en mooie pasteltinten, kent zowel ons enthousiasme als dat van de deelnemers natuurlijk geen grenzen.


Zaterdag 31 augustus: een 'druk' en gevarieerd programma

Omdat voor de tweede dag een goed gevuld programma gepland stond, hadden we er in overleg met de deelnemers voor gekozen om tijdig te starten met een uitgebreid ontbijt in de verblijfslocatie.

Ontbijt op zaterdag 31 augustus

Voor de voormiddag hadden we gekozen voor een locatie die gedurende de hele dag en bij alle (weers-) omstandigheden en elk getijde uitgebreide mogelijkheden biedt om te fotograferen: het strand van Ambleteuse.

Vanaf het strand domineert Fort Vauban de omgeving. Dit fort dat in de 17e eeuw gebouwd werd doet vandaag de dag dienst als museum. Uiteraard is dit monument erg geliefd bij fotografen, maar ook op het strand valt van alles te beleven. Je treft er reusachtige ronde keien aan die de perfecte voorgrond kunnen vormen bij een mooie zonsondergang.

Fotograferen bij Fort Vauban

Het strand is ook populair bij vissers die ’s avonds hier hun boten te water laten en hun fotogenieke tractoren achterlaten op het strand. Deze tractoren vormen het ideale onderwerp voor surrealistische plaatjes, waarbij de kleurrijke oldtimers eenzaam pronken op het verlaten strand.

Ook deze locatie hadden we zelf al een aantal keren bezocht en we waren daardoor op de hoogte van alle plekken van waaruit Fort Vauban fraai vastgelegd kon worden. Omdat we tijdens deze workshop voor het eerst serieus aan de slag wilden gaan met de Benro-filtersets die we aan de deelnemers ter beschikking hadden gesteld, hadden we de keuze laten vallen op het fotograferen van het fort vanuit de zuidzijde.

Met het opkomende water in de voorgrond en met behulp van de verschillende Grijsfilters leverde het fort voor de deelnemers vanaf deze positie een scala aan creatieve mogelijkheden op.

Eten bij Le Vent du Nord - Audinghen

Tijdens onze korte 'controle' van de workshoplocaties op vrijdagochtend hadden we in de buurt van onze verblijfslocatie een prachtig groot boekweitveld en een groot koolzaadveld ontdekt en hadden we besloten om deze locatie te benutten voor de zaterdagmiddag. Dit om de nodige rust in het toch relatief drukke programma te brengen.


Fotograferen in een boekweitveld

Nadat we gezellig in een van de door ons uitgezochte restaurant genoten hadden van heerlijke streekgerechten, gingen de deelnemers op deze locatie, al dan niet in combinatie met het gebruik van Grijsfilters, aan de slag met landschapsfotografie en het fotograferen op basis van lange sluitertijden voor het bereiken van een dromerig effect van de door de wind in beweging gebrachte bloemen. Maar dit was ook een uitgelezen gelegenheid om de macro-objectieven uit de fototas te halen.

Scheepswrak Lord Grey

Voor de zaterdagavond hadden we voor de deelnemers aan deze reis een prachtige locatie in petto. Het scheepswrak Lord Grey op het strand van Tardinghen.

Dit wrak is alleen bij eb te zien en vormt vooral bij zonsondergang of bij zonsopkomst een prachtig onderwerp.

Bij de planning van de reis, de workshops en de locaties hadden we in onze voorbereiding (vanzelfsprekend) rekening gehouden met de getijden. Maar de weersomstandigheden zijn natuurlijk pas op het laatste moment (goed) in te schatten.

En aangezien we tijdens de dagen voortdurend de weersverwachting in de gaten hielden, werd al snel duidelijk dat de zaterdagavond wel eens hét moment zou kunnen zijn om op deze locatie aan de slag te gaan.

Fotograferen op het strand van Tardinghen

En of het zo moest zijn... we werden ook deze tweede avond verast door een prachtige zonsondergang die er voor zorgde dat de geheugenkaartjes van de deelnemers gevuld werden met super sfeervolle beelden.


Op het strand van Tardinghen zijn overigens ook diverse rijen mosselpalen te vinden die, in combinatie met het opkomende water, een prachtig onderwerp vormden om vervolgens nog aan de slag te gaan met lange sluitertijden. En ook nu kwamen de Benro-filtersets weer heel erg van pas!


Zondag 1 september: vroeg opstaan loont!

Ondanks het feit dat we op zaterdag, na een lange dag, pas laat weer terug waren bij ons verblijf, kregen we de deelnemers zonder (?) moeite gemotiveerd om zondagochtend vroeg op te staan voor een hele bijzondere workshop: het fotograferen van de zonsopkomst op het strand bij de Cap Griz Nez.

Fotograferen op het strand van Cap Griz Nez

Door de oostelijke ligging van dit strand valt het licht gedurende een groot deel van het jaar bij zonsopkomst op het strand. Het strand op zich is een afwisseling van zand en langgerekte rotsen.

In de meer zanderige stukken zijn tal van interessante getijdenpoelen te vinden die je bij het maken van een compositie in de voorgrond kunt plaatsen. In het beeld ontstaat daardoor een natuurlijke ´flow´, die het oog van de kijker mee begeleidt door het hele beeld. Rondom de getijdenpoeltjes zijn daarnaast ook interessante zandpatronen te vinden, die een beeld vaak helemaal afmaken.

En als je dan, zoals in ons geval, nog verast wordt door een prachtige zonsopkomst met hele fraaie wolken, heb je eigenlijk niet meer nodig om een mooi beeld te maken.

Fotograferen van de mosselbanken op het strand van Cap Griz Nez

En of er mooie beelden gemaakt zijn door de deelnemers! Jaloersmakend!!


Wat verder op het strand zijn de mosselpalen en mosselbanken te vinden. En omdat er sprake was van opkomend tij, zijn we aansluitend met de deelnemers gaan experimenteren met lange sluitertijden.


Fotograferen met de Grijsfilters van Benro

En ook nu bewezen de Benro-filtersets natuurlijk weer hun diensten.

Waren het tijdens de zonsopkomst vooral de Grijsverloopfilters die uit de tasjes tevoorschijn kwamen. Nu maakten deze in de houders plaats voor de Grijsfilters.


Op dit strand, maar ook op veel van de andere stranden langs de Opaalkust, loert echter een gevaar... Bij laagtij is het strand enorm breed, maar bij opkomend tij is in een mum van tijd het meeste strand verdwenen en wordt je, als je niet goed oplet, soms zelfs ingesloten door het opkomende water.

Vandaar dat we met de deelnemers de afspraak gemaakt hadden dat iedereen na de eerste ´waarschuwing´ direct de spullen zou inpakken en ons zou volgen naar de enige uitgang van het strand: Inpakken... NU!

Lunch in de verblijfslocatie Cottage des 2 Capes - Audinghen

Wederom hadden we voor een afwisseling van inspanning en ontspanning gezorgd. Natuurlijk nadat we eerst weer hadden genoten van een lunch in ons verblijf...

Vervolgens besloten we, deze keer op verzoek van de deelnemers, om een bezoek te brengen aan een veld met strobalen waar we hen uitdaagden om dit ´element´ te gebruiken in landschapsfotografie.

Middageten bij L'Entre-Mers in Audinghen

Fotograferen op het strand can Cran Poulet

Na een heerlijke lunch brachten we een bezoek aan een, op dat moment vanwege vloed, klein strandje bij Audinghen om daar, al dan niet op basis van lange sluitertijden, de op het strand aanwezige keien als hoofdonderwerp te gebruiken.


En deze twee ´rustige´ sessies waren nodig, want het was die namiddag behoorlijk warm en het avondprogramma zag er veelbelovend uit!

Voor de zondagavond hadden we weer een locatie uitgezocht waar we zelf in de voorbije twee jaar ook al een aantal keren alle fotografische mogelijkheden hadden onderzocht: het strand van Audresselles.

Fotograferen op het strand van Audresselles

Dit strand is een keien-/rotsstrand en bij opkomend tij vormen de keien/rotsen een ideale voorgrond om met lange sluitertijd te fotograferen.

In de achtergrond tekenen de kleine witte vissershuisjes van Audresselles zich af tegen de horizon en vormen een perfect onderwerp om vanaf het strand of uit de kleine duinreep te fotograferen.

Vanwege van de westelijke ligging van dit strand kun je bij zonsondergang genieten van prachtig strijklicht.


Ver na zonsondergang kwam ook deze lange dag tot een einde en keerden we samen met de deelnemers terug naar onze verblijflocatie waar, onder het genot van een glaasje wijn/bier nog even werd nagekletst over de veelheid aan indrukken van die dag. En natuurlijk over de prachtige foto´s die door de deelnemers tot opdat moment gemaakt waren.


Maandag 2 september: een fantastisch mooie reis komt ten einde
Cottage des 2 Capes - Audinghen

Maar niet zonder, na een uitgebreid ontbijt en het inpakken van de koffers, samen met de 7 deelnemers nog een bezoek te brengen aan de locatie waar Katrien en ik twee jaar geleden onze scouting aan de Opaalkust begonnen waren: het strand van Wissant.

Fotograferen van de mosselpalen op het strand van Wissant

De mogelijkheden op deze locatie zijn bijna onuitputtelijk en bij hoogtij is het hier heerlijk experimenteren met lange sluitertijden. Met een sterk Grijsfilter kun je met een lange sluitertijd het water helemaal vervlakken en ook de beweging in de wolken visualiseren. Dit leidt tot surrealistische beelden.

Op dit strand zijn ook diverse palenrijen te vinden die tot erg leuke composities kunnen leiden. Minimalistische beelden door het fotograferen van enkele mosselpalen of door het fotograferen van details van een op het strand achtergebleven kwal. Of wat minder in detail door het vastleggen van de mosselpalen alsof ze overblijfselen zijn van een vergaan bos.

Dit is overigens een van de weinige stranden aan de Opaalkust waar, volgens de tijdens de twee jaar van voorbereidingen door ons opgedane ervaringen, vooral het fotograferen bij hoogtij de mooiste beelden oplevert.

Groepsfoto Fotografiereis Opaalkust 2024

Na het maken van een laatste groepsfoto met louter tevreden en blije gezichten sloten we rond het middaguur de vier, met maar liefst 10 workshops gevulde, gezellige en succesvolle dagen van de eerste Fotografiereis Opaalkust af.






Wil je deze reis zelf ook eens beleven?

Hou dan mijn website en/of de website van mijn collega Katrien Meeusen in de gaten voor de planning van de volgende Fotografiereis Opaalkust en voor meer informatie over een volgende editie van deze reis.

Fotografiereis Opaalkust 2025

 

Wil je reageren op dit blog?

Laat dan onder aan deze pagina jouw reactie (met jouw naam) achter!

154 weergaven0 opmerkingen

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page