top of page

za 22 nov

|

Helgoland (D)

Fotografiereis Helgoland winter

Samen met mijn collega Katrien Meeusen neem ik je mee naar het, bij Helgoland behorende, eilandje Düne waar we de pasgeboren kegelrobben zullen fotograferen. We zullen van ’s ochtends tot ’s avonds op Düne zijn. Intensieve, maar fantastische dagen!

Fotografiereis Helgoland winter
Fotografiereis Helgoland winter

Tijd en locatie

22 nov 2025, 09:00 – 24 nov 2025, 21:00

Helgoland (D)

Gasten

Over het evenement

Helgoland is een eiland gelegen in de “Duitse bocht”, zo'n 70 km uit de Duitse kust. Het kleine autovrije eiland heeft een oppervlakte van slechts 1,7 km2 en telt ongeveer 1.300 inwoners. Helgoland staat vooral bekend om zijn roodgekleurde rotskust die 61 meter hoog uit zee omhoog rijst. In mei-juni nesten hier veel soorten zeevogels waaronder een grote kolonie Jan van Genten.

Naast Helgoland ligt het kleine strandeiland Düne. Op dit eiland leven o.a. grijze zeehonden en kegelrobben, maar hier kunnen ook scholeksters en eidereenden worden waargenomen en gefotografeerd.

Vanaf half november voltrekt zich op Düne een bijzonder schouwspel. In deze periode werpen de kegelrobben namelijk hun jongen op het strand en in de duinen van het kleine eilandje.

Samen met mijn Belgische collega Katrien Meeusen, neem ik je tijdens deze fotografiereis mee naar Düne waar we de pasgeboren kegelrobben zullen fotograferen. We zullen in ieder geval zondag van ’s ochtends tot ’s avonds op Düne zijn. Een intensieve, maar fantastische dag.

Maar natuurlijk zullen we ook genieten van de Duitse gastvrijheid en van de culinaire bijzonderheden van het eiland.

Programma

We treffen elkaar op zaterdagochtend in Cuxhaven (indien mogelijk proberen we vanuit Nederland te carpoolen om zo kosten en milieu te sparen). Per boot wordt vervolgens de overtocht naar Helgoland gemaakt (ca. 3 uur) en nadat we de spullen naar de kamer gebracht hebben maken we een wandeling over Helgoland. Of we gaan natuurlijk naar Düne voor een eerste ontmoeting met de (jonge) kegelrobben.

Om het maximale uit deze fotoreis te halen gaan we zondag de hele dag naar Düne voor het fotograferen van de (jonge) kegelrobben. We vertrekken tijdig waardoor we voldoende tijd hebben om ons te focussen op het gedrag van de jongdieren en hun moeders. En wellicht maken we zelfs een geboorte of een gevecht tussen twee mannetjes mee.

Nadat we op maandagochtend de koffers hebben ingepakt kunnen we desgewenst een laatste bezoek brengen aan Düne. In de middag zullen we weer aan boord gaan van de boot die ons zal terugbrengen naar Cuxhaven.

We verblijven in een Gästehaus op basis van één- of tweepersoonskamers. 's Avonds zullen we eten in een van de gezellige restaurantjes die op het eiland te vinden zijn. We zullen op dat moment ook de dag nabespreken en gezamenlijk het programma voor de volgende dag samenstellen.

Voor wie is deze fotoreis bedoeld?

Deze fotoreis is geschikt voor iedereen met een (digitale) spiegelreflexcamera of systeemcamera. Tijdens de reis zal vooral aandacht worden besteed aan beeldopbouw, het creatief inzetten van het aanwezige licht, de rol van de achtergrond in een beeld en het bewust toepassen van onscherpte/scherpte.

Door mijn jarenlange ervaring zullen we op de juiste momenten op de mooiste plekken aanwezig zijn en door de geringe groepsgrootte zal de fotografische begeleiding worden afgestemd op het ervaringsniveau en de leerdoelen en wensen van de afzonderlijke deelnemers.

Hierdoor levert deze fotoreis niet alleen prachtige beelden op, maar ook bruikbare informatie die je bij thuiskomst kunt inzetten.

Reisperiode 2025

zaterdag 22 t/m maandag 24 november

Aantal deelnemers

- minimaal 4

- maximaal 6

Prijs

€ 525,00 (op basis van een eigen kamer!)

Inbegrepen

  • overtocht Cuxhaven - Helgoland (incl. koffertransfer)
  • twee overnachtingen in een Gästehaus op basis van comfortabele kamers (met wc, douche en TV), inclusief toeristenbelasting en ontbijtbuffet
  • overtocht Helgoland - Düne
  • reisbegeleiding / fotoworkshops

Niet inbegrepen

  • reiskosten naar en parkeergeld in Cuxhaven
  • lunches en diners
  • overige consumpties
  • uitgaven van persoonlijke aard
  • reis- en annuleringsverzekering

Download hier de PDF

Kijk hier naar een korte impressie

Deel dit evenement

bottom of page